Pont-l’Évêque AOC

Oorsprong

'"Princesse daignez me souffrir
Puisque je doys vous offrir
Ici que je vous représente
Le pont-l’évêque en raccourci
S’il vient d’une terre plaisante
Il est délicieux aussi"
("Prinses sta mij toe u iets aan te bieden. Bij deze breng ik u de Pont-l’Évêque. Afkomstig uit een mooie streek en verrukkelijk van smaak bovendien")

Gedicht van Hélie le Cordier, 1662. Het zijn inderdaad de eeuwenoude tradities en de behoedzame zorg die de Pont-l’Évêque tot één van de drie grootste Franse kazen heeft gemaakt.

Tot 1950 waren de vierkante vormen om Pont-l’évêque mee te maken van hout.
Pont-l’Évêque duikt regelmatig op onder verschillende benamingen: de bekendste is 'Angelot' in de 'Roman de la Rose' van Jehan de Meung en Guillaume de Lorris in 1236 of 'Angelon' of 'Augelot'. Het is pas in de zeventiende eeuw dat hij de definitieve naam van het dorpje van de Auge krijgt.

Karakteristieken

AOC sinds 1972.
Gewassen korstkaas.
Minstens 45% vetgehalte op droge stof.
Vierkant of rechthoekig en in verschillende formaten.
Hij weegt tussen de 180 g e 400 g, en kan zelfs tot 1,5 kg wegen.
Het is een homogene kaas met een goudgele tot oranje korst.
Productie: 3.400 ton per jaar.

Gastronomie

De malse en zachte textuur maakt van Pont-l’Évêque één van de meest verfijnde kazen die je kan vinden.
Hij komt volledig tot zijn recht met een stevige rode wijn zoals Pomerol of Volnay of zelfs met een goede fles cidre bouché brut.

Productie

Aan de melk wordt eerst stremsel toegevoegd, vervolgens wordt de wrongel geroerd en in vormen gedaan. Nadien wordt hij uit de vormen gehaald en gezouten. Dan begint de belangrijkste fase van de rijping die minstens vijf weken duurt. Na twee weken drogen, wordt hij verpakt en blijft hij gedurende drie weken verder rijpen.
Om 360 gram Pont-l’Évêque te maken is minstens 3 liter melk nodig!

Productiegebied

Deze kaas heeft zijn wortels in de streek van de Auge, meer specifiek in het plaatsje Pont-l’Évêque, tussen Lisieux en Deauville, in de vruchtbare vallei van de Touques.
De AOC van 1972 voor de productie van deze kaas is beperkt tot de vijf Normandische departementen en de Mayenne.

« Terug naar alle kazen

Aanverwante informatie