Over Président

Een beetje geschiedenis

Op 19 oktober 1933 zegt de toekomstige uitvinder van Président het beroep van vervaardiger van karntonnen vaarwel om zich als kaasmaker te vestigen in Laval, een stad in het Franse departement Mayenne. Op de eerste dag maakt hij van 34 liter melk 17 camemberts Le Petit Lavallois.

In 1947 verhuist hij naar een "moderne” zuivelfabriek in de rue du Moulin in Laval. Hij maakt er camemberts, verse kazen, petits suisses en boter. Al heel snel wordt hij een specialist in hoogwaardige boters.

In 1950 haalt hij samen met een dertigtal medewerkers 10 000 liter melk per dag op.

In 1955 sterft hij plotseling, waarna zijn 27-jarige zoon hem opvolgt. Hij is een uitstekende kaasmaker die bovendien een voortreffelijk gevoel voor management en communicatie heeft. 

Zijn bekendste kaas is de camembert “Le Voyageur”, maar al zijn producten hebben een goede reputatie. Ze hebben al vele medailles en diploma’s behaald op verschillende wedstrijden en festivals. Hij is steeds op zoek naar vernieuwing en introduceert als eerste het UHT-melkpak in Frankrijk onder de suggestieve naam “lait 2000” (“melk 2000”). Bovendien stelt hij een betrouwbare techniek voor de productie van camemberts met gepasteuriseerde melk op punt.
Het productieproces van een Camembert*
Het productieproces van een Camembert*
De verdeling van melk in de jaren 50*
De verdeling van melk in de jaren 50*

Het ontstaan van een Président

Président is ontstaan in 1968 en zijn verhaal is niet bepaald alledaags; we vertellen het je graag.
Begin januari ontvangt de zoon van de stichter zijn kaderleden voor de nieuwjaarswensen. Ze brengen enkele dranken mee, waaronder een fles whisky. Het gesprek gaat over de nieuwe gepasteuriseerde camembert die door de kaasmakers op punt is gesteld. Hij pakt de kartonnen whiskydoos en zegt tegen zijn gasten: “Dit is wat we nodig hebben, een hoogwaardig merklabel met sterke veelzeggende kleuren: goud, zwart.

Aangezien we in Mayenne voor de Normandische en Bretonse markten produceren, moeten we de wapenschilden van de drie regio’s op de verpakking zetten. Voor het merk is Frankrijk het land van de Présidents, iedereen is président! De leden van de vissersorganisatie, de jeu-de-boulesspelers, de oud-strijders. Controleer of dit handelsmerk al gedeponeerd is.” De bijeenkomst gaat verder en er wordt nagegaan of het merk al gedeponeerd is. Vier dagen later wordt het Président-label in lanceringsversie uitgebracht.

*Historisch erfgoed van de Lactalis Groep